Burundi: WFP kondigt halvering voedselhulprantsoenen voor vluchtelingen aan (CongoForum)

GITEGA – De voedselrantsoenen voor vluchtelingen in Burundi, voornamelijk Congolezen die het geweld in het oosten van de DR Congo zijn ontvlucht, worden vanaf 1 april gehalveerd wegens een gebrek aan financiering, verklaarde het Wereldvoedselprogramma (WFP) donderdag.

“Meer dan 56.000 Congolese vluchtelingen zullen binnenkort slechts de helft van de voedselrantsoenen ontvangen die zij nodig hebben, als gevolg van een daling van de financiering voor voedselbehoeften in vijf kampen in Burundi”, zegt het VN-programma in een verklaring. Dat melden persagentschappen en Actualité.cd.

De Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN zegt dat Burundi – volgens de Wereldbank het armste land ter wereld in termen van BBP per inwoner – ongeveer 85.000 vluchtelingen en asielzoekers herbergt.

Tot nu toe gaf het WFP elke vluchteling geld of voedsel ter waarde van 0,55 dollar per dag om in de dagelijkse caloriebehoeften te voorzien. “Dit bedrag wordt gehalveerd”, klinkt het nu.

“Hoewel we de tot nu toe ontvangen steun waarderen, hebben we dringend 7,1 miljoen dollar (6,5 miljoen euro) nodig om de 56.000 vluchtelingen de komende zes maanden van volledige rantsoenen te voorzien”, zei Housainou Taal, vertegenwoordiger van het WFP in Burundi, verwijzend naar de “uiterst kwetsbare” vluchtelingen.

De meerderheid van de vluchtelingen is afkomstig uit de naburige Democratische Republiek Congo, waar het oosten nog altijd veel geweld meemaakt.

Het WFP wordt geconfronteerd met een daling van de financiering en stijgende voedselprijzen, deels als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

In Bangladesh heeft het WFP de voedselrantsoenen voor de Rohingya’s verminderd wegens een enorm financieringstekort. In Jemen heeft het VN-programma op 15 maart aangekondigd dat het meer dan het dubbele van de toegezegde middelen nodig heeft om aan miljoenen mensen in nood weer volledige voedselrantsoenen te kunnen geven.

© CongoForum, 31.03.23 (rk)

Beeld – bron: logo WFP

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.